Onderzoek & Wetgeving

Het Surinaamse recht is in principe gelijk voor mannen en vrouwen, maar in de praktijk zitten vrouwen vaak in een andere positie waardoor ze in nadelige situaties terecht komen. Wij onderzoeken deze nadelige situaties en verstrekken informatie over de ongelijkheden, zodat de positie en de belangen van vrouwen duidelijker naar voren komen. Om iedereen gelijke kansen te laten hebben moet er niet alleen in de maatschappij iets veranderen, maar ook in het recht.

Soms moeten oude wetten gewijzigd worden en soms zijn er nieuwe wetten nodig. Zo werken wij nu aan een concept voor ‘Wet Preventie en Bescherming Slachtoffers Seksueel Molest op de Werkplek'.

Rechtsinformatie

Wij willen het inzicht van vrouwen in ons rechtssysteem vergroten en de vrouw zichtbaar maken in het recht. Vaak is men niet helemaal op de hoogte van de wetgeving.

Niet iedereen weet bijvoorbeeld wat het personen- en familierecht, zoals erkenning door de natuurlijke vader, ouderlijke macht en naamgeving inhouden. Hetzelfde geldt voor wetten met betrekking tot het erfrecht, huurrecht, het aangaan van een arbeidsovereenkomst, het consumentenrecht, het strafrecht etc. Het is belangrijk dat u weet wat uw rechten zijn. Daarom geven wij op regelmatige basis voorlichting over de verschillende wetten.

Hoe geven wij deze voorlichting?
Wij geven voorlichting door middel van voorlichtingsbijeenkomsten in wijken, op scholen en in bedrijven. Daarnaast geven wij ook voorlichting via videofilms, boekjes, kranten artikelen, pamfletten en radioprogramma’s.

Zie hier een overzicht van ons voorlichtingsmateriaal.
Juridische informatie:
* Concubinaat
* Huwelijk
* Vruchtgebruik
* Seksueel molest
* Huurovereenkomst

Rechtsbijstand

Onze stichting heeft deskundigen die rechtshulp kunnen geven. Op een prettige manier onderzoeken zij - samen met u - wat uw rechten zijn en welke stappen u kunt ondernemen.

U krijgt bijvoorbeeld ontslag en wilt weten wat uw rechten zijn, u wilt een kind adopteren en weet niet welke stappen u moet ondernemen of u leeft jarenlang in concubinaat en de relatie wordt stopgezet. Welke rechten kunt u doen gelden? Voor deze en andere problemen kunt u altijd bij ons op kantoor om advies, informatie, hulp of maatschappelijke begeleiding vragen.

Ons adres is Verlengde Gemenelandsweg 132B. Voor informatie kunt u ons ook telefonisch bereiken op het telefoonnummer 433041.
Zie hier onze openingstijden.

Onze hulp kan bestaan uit:
* Het geven van informatie, zodat u beter weet wat uw rechten zijn;
* Het geven van adviezen, zodat u de juiste beslissingen kunt nemen;
* Het bemiddelen in conflictsituaties;
* Het geven van ondersteuning en begeleiding bij het schrijven van brieven en verzoekschriften;
* Hulp bij het zoeken naar een advocaat die zich speciaal inzet voor vrouwen die in een rechtszaak verwikkeld zijn;
* Hulp bij het doorgeleiden van zaken bij de rechter, etc.

Voor wie is de rechtsbijstand bedoeld?
Wij bieden hulp aan de gehele Surinaamse samenleving en in het bijzonder de Surinaamse vrouwen (vooral de minder draagkrachtige vrouwen) ongeacht ras, klasse, stand of woonplaats.

Kosten
In principe vragen wij van de cliënten een eenmalig bedrag – ook wel genoemd drempelkosten - maar indien u dit bedrag niet kan betalen, wordt een bijdrage naar draagkracht gevraagd.